Home

Stefan Ahnhem

Deckardagar

Christoffer Carlsson

Deckardagar

Varmt välkommen att under några novemberdagar förflytta dig in i en värld fylld av mystik, mord och kriminologi, som varvas med god mat och dryck samt många skratt. Under allhelgonahelgen samlar vi erfarna manusförfattare och en rad välkända namn inom deckargenren för att riktigt frossa i litteraturens spännande värld. Hotell Villa Långbers är spelplatsen och dess vackra omgivning är en extra krydda till vistelsens magi. 


Deckarhelg är en fullmatad upplevelse för dig som gillar att läsa deckare eller titta på kriminaldrama. 

Deckarhelg 5-7 november
Först ut på fredag är Nina Cernold, Svenska Mordgåtor, som berättar hur man bygger upp sällskapsspel med mord. Till middagen i matsalen serveras en 3-rätters meny med vin och överraskning.
Lördagens späckade program börjar med manus- och deckarförfattaren Stefan Ahnhem, som bland annat har skrivit manus till Wallanderfilmerna.
Christoffer Carlsson, deckarförfattare och kriminolog, berättar om polisens arbete att lösa ett mord.
Efter manusskrivande och kriminologi är det dags för regissören till bland annat Beckfilmerna Harald Hamrell och klipparen Sylvia Ingemarsdotter att lära oss hur man går från manus till deckarfilm.
Eftermiddagen avslutas med läromästaren och deckarförfattaren Sören Bondeson som givit ut boken ”Konsten att döda” - så skriver man en kriminalroman. Vi går till bords med de medverkande och avnjuter en god middag med vin och många glada skratt!


Läs mer & boka Deckarhelg 5-7 november

Ta gärna kontakt med receptionen på telefon 0247-512 00 om du har frågor. 
Om du bor i närheten och inte önskar övernatta ges möjligheten att ändå medverka dagtid. Receptionen informerar. 

Arrangör: Birgitta Baud 

Birgitta Baud

Intervju Birgitta Baud

Som arrangör till berättarträffen Storytelling som hålls återkommande i Tällberg har Birgitta Baud ett gediget nätverk och intresse för litteratur och kreativt skrivande. För första gången arrangerar hon nu Deckarhelg där gästerna riktigt får frossa i deckargenren med fokus på både böcker och film.  Även om många kulturarrangemang har pausats under det senaste året har Birgitta arbetat på med idéer och planering för en helt ny satsning.  - Idén till att göra en Deckarhelg under november, årets kanske mest trista månad, kom under pandemin, säger Birgitta.  Handlingskraftig som hon är sattes arbetet genast i gång med att kontakta bokförlag, författare, filmare, klippare och kriminologer som alla visade entusiasm till eventet, det första i sitt slag.  Resultatet är ett spännande program med vitt skilda punkter där allt har en gemensam nämnare, nämligen Deckaren med stort ”D”. Under en hel helg väntar intressanta författarsamtal, kriminologi och en möjlighet att gå bakom kulisserna på produktionen av Beckfilmerna. På plats finns flera kända författare och filmarbetare som Stefan Ahnhem, Christoffer Carlsson, Sylvia Ingemarsdotter, Harald Hamrell, Sören Bondeson och Nina Cernold.  - Människor längtar efter att få samlas igen och jag ser fram emot att få frossa i deckargenren och lyssna till inspirerande talare och samtidigt njuta av goda middagar med en och annan överraskning, hälsar Birgitta.

Läs mer

Christoffer Carlsson

Intervju Christoffer Carlsson

Tre snabba frågor till författaren och kriminologen Christoffer Carlsson som medverkar under Deckarhelg 5-7 november på Villa Långbers i Tällberg.  Hur kommer det sig att du valde att skriva deckare? Det var faktiskt ingenting jag aktivt valde. Det har bara fallit sig så att det jag skriver ofta hamnar där, någonstans, inom den ramen. Det händer, faktiskt, att jag börjar skriva utan brottsligheten som fokus. Så är det faktiskt nästan alltid, när jag tänker efter. Men förr eller senare så letar de sig in ändå, brotten, och blir till katalysatorer eller noder i berättelsen, som allting roterar kring.  Vad kommer du att dela med dig av för spännande under Deckarhelgen på Villa Långbers? Jag ska försöka prata utifrån kriminologins horisont. Åtminstone är det vad som har önskats av mig: vad kan kriminologin tillföra för den som vill skriva kriminalromaner? Svaret är ganska mycket, tror jag. Har du några tips till alla som kämpar med sitt manus och drömmer om att bli deckarförfattare? Ett tips är viktigare än alla andra: skriv. Det låter enkelt, men är det inte. Vår tid premierar inte skrivande, som är en ensam aktivitet man gör i tystnad. Man måste medvetet avsätta tid för det och därmed, ofta, avsäga sig andra saker. Prioritera skrivandet medvetet, till en början, även om du bara skriver en halv sida eller ett stycke om dagen. Det viktiga är att göra det dag efter dag, vecka efter vecka.    Christoffer Carlsson Född: 1986 Bor: Stockholm Gör: Författare och forskare i kriminologi vid Stockholms universitet Aktuell: Med kriminalromanen Brinn mig en sol på Albert Bonniers Förlag Läs mer om Deckarhelg och Deckarskola  

Läs mer