Tre snabba frågor till författaren och kriminologen Christoffer Carlsson som medverkar under Deckarhelg 5-7 november på Villa Långbers i Tällberg. 

Hur kommer det sig att du valde att skriva deckare?
Det var faktiskt ingenting jag aktivt valde. Det har bara fallit sig så att det jag skriver ofta hamnar där, någonstans, inom den ramen. Det händer, faktiskt, att jag börjar skriva utan brottsligheten som fokus. Så är det faktiskt nästan alltid, när jag tänker efter. Men förr eller senare så letar de sig in ändå, brotten, och blir till katalysatorer eller noder i berättelsen, som allting roterar kring.
 
Vad kommer du att dela med dig av för spännande under Deckarhelgen på Villa Långbers?
Jag ska försöka prata utifrån kriminologins horisont. Åtminstone är det vad som har önskats av mig: vad kan kriminologin tillföra för den som vill skriva kriminalromaner? Svaret är ganska mycket, tror jag.

För de som väljer att stanna kvar efter helgen väntar ett par dagar av Deckarskola med Sören Bondeson. Har du några tips till alla som kämpar med sitt manus och drömmer om att bli deckarförfattare?
Ett tips är viktigare än alla andra: skriv. Det låter enkelt, men är det inte. Vår tid premierar inte skrivande, som är en ensam aktivitet man gör i tystnad. Man måste medvetet avsätta tid för det och därmed, ofta, avsäga sig andra saker. Prioritera skrivandet medvetet, till en början, även om du bara skriver en halv sida eller ett stycke om dagen. Det viktiga är att göra det dag efter dag, vecka efter vecka. 

 

Christoffer Carlsson
Född: 1986
Bor: Stockholm
Gör: Författare och forskare i kriminologi vid Stockholms universitet
Aktuell: Med kriminalromanen Brinn mig en sol på Albert Bonniers Förlag

Läs mer om Deckarhelg och Deckarskola