Home

Hotellinteriör.

Om Hotellet

Hotell Villa Långbers ligger på en av de vackraste platserna i Sverige, på toppen av Tällberg med milsvid utsikt över Siljan. Läget möjliggör exklusiva möten där hela hotellet kan abonneras för konferens eller fest. 


Omgivningen är lika vacker i sommargrönska som i gnistrande vit snö. Här finns restaurang med plats för 90 gäster. Sommartid erbjuder vi även servering på vår stora veranda. I hotellets stora sällskapsrum kan du sjunka ner i sköna soffor och fåtöljer. Totalt erbjuds 52 fina och fräscha gästrum med sköna sängar. Utöver detta har vi flera stora konferensrum med alla tänkbara faciliteter. Vi är ett Svanenmärkt hotell och medlemmar i Svenska Möten.

Varmt välkommen!
Staffan Malmqvist
VD

Ta dig till hotellet

Du kan ta dig med tåg till Tällbergs station. Linjen trafikerar Stockholm - Mora, vissa avgångar direkttåg alternativt byte av tåg i Borlänge. Om du kontaktar oss i god tid inför din ankomst kan vi oftast ordna med hämtning och lämning till stationen. Annars rekommenderar vi en uppfriskande promenad på 1,2 km med ett par branta backar upp till toppen av Tällberg. Om du anländer med bil har vi fria parkeringsplatser på hotellområdet och snabbladdare för elbil mot avgift. 

Hotellfakta

 • 52 rum varav 3 minisviter
 • Incheckning 15.00
 • Utcheckning 11.00
 • Matsal med plats för 90-100 gäster
 • 2 stora sällskapsrum
 • 3 stora konferensrum för 30-90 personer och ett mindre i gårdens 1700-tals stuga
 • 4 grupparbetsrum
 • Gratis höghastighets WiFi
 • Veranda med 10 mils utsikt vid klart väder
 • Gratis parkering med eluttag (i mån av plats)
 • 6 laddstolpar för elbil, mot avgift
 • 2 bastu
 • Kontantfritt - vi tar endast emot kortbetalning
 • Svanenmärkt hotell. Licensnummer 3055 0398.

Gym Villa Långbers

villa långbers historia

Långbers historia

Långbersgården, nuvarande Villa Långbers, uppfördes i början av 1900-talets som privatbostad för doktorn Erik Ekgren Ekebo. Systrarna Elsa och Wilma Långbers kom efter en tid i Amerika tillbaka till hembygden. I den gamla doktorsbostaden, högst uppe i Tällberg på Vår Herres Gattu, fann de “den vackraste platsen på jorden” och startade här ett hälsohem och pensionat 1936. En mera naturskön plats hade de knappast kunnat välja. Långbersgården blev känd som ett fashionabelt ställe med många berömda konstnärer, författare och kungligheter som gäster, som Erik Axel Karlfeldt, Wilhelm Moberg och Hugo Alfvén. Till den tidens yngsta gäster hör Lillprinsen, vår Kung Carl XVI Gustaf, som 1950 var här med sin mor och syster. Dessutom skrev Astrid Lindgren sin omtalade politiska saga “Pomperipossa” här på Långbers. Anläggningen är till delar exempel på ett välbevarat äldre sommarnöje i dalaromantisk stil och kan berätta om turismen i Tällberg under 1900-talet. Systrarna förvärvade även mark i sin hemby Insjön strax söder om Leksand i Dalarna och där grundades väv- och konsthantverksskolan Sätergläntan. Sätergläntan är i våra dagar en världsberömd institution och centrum för svenskt konsthantverk. Systrarna Elsa och Wilma LångbersFakta om Tällberg Tällberg eller ”Thaellebaerghe”, som det gamla namnet från 1450 skrevs, betyder: ”Det tallbevuxna berget”, är en vacker by på sluttningen ner mot Siljan med underbara solnedgångar över vattnet hela året runt. Under början av förra seklet var Tällberg en vanlig bondby med ett trettiotal gårdar med betande djur och många bofasta. I och med att järnvägen kom 1914 började fler och fler att upptäcka denna vackra by och turistnäringen blev snabbt den främsta inkomstkällan. Tällberg förvandlades från ”bondby” till ”turistby”. Stora privata boningshus och sommarnöjen byggdes om till hotell och pensionat, till och med skolan i byn gjordes om för att ta emot turister. 

Läs mer

Frukost Villa Långbers

Bra att veta

Frukost Serveras i vår matsal i den gamla huvudbyggnaden. Frukosten serveras normalt mellan 07.00-09.00 med undantag för helger och sommartid då tiderna är 08.00-10.00. Skulle ni vilja äta frukost på annan tid, fråga vår receptionspersonal. Under sommaren finns möjlighet att packa en påse med bland annat juice, yoghurt och smörgås från frukostbordet, 70 kr. Perfekt att ta med på utflykten.  Incheckning/utcheckning Välkommen att checka in från kl.15.00. Utcheckning senast 11.00. Vid behov av senare utcheckning fråga vår receptionspersonal om möjligheten. Transferservice Tågstationen i Tällberg ligger ca 1 km från hotellet. Hotellet hjälper dig gärna med upphämtning om du beställer det 24 timmar innan. Upphämtning och avlämning är gratis! Vi har begränsad möjlighet att hämta eller lämna efter kl. 17.00. Tillgänglighetsanpassade rum Två av våra rum är anpassade för rullstolsburna och dessa finns i en av våra externa byggnader. Ramper finns för ökad tillgänglighet. Badrummen är utrustade med dusch och tillgänglighetsanpassad toalett. Parkering Parkering finns kostnadsfritt utanför hotellet. 10 st platser har elvärmaruttag där regeln först till kvarn gäller. Dessa platser går inte att boka. Vi erbjuder även 6 platser med snabbladdare för elbilar mot en avgift.  Shopping I Tällberg hittar du främst mysiga hantverksbutiker. I Rättvik och Leksand som ligger 10 min bort med bil finner du butiker, restauranger, apotek etc. I Tällberg hittar du en välsorterat Tempobutik. Policy kring GDPR Villa Långbers registrerar personuppgifter i samband med: a) Att du preliminärt eller definitivt bokar en vistelse hos oss oavsett bokningskanal. b) Att du anmäler att du vill ha våra digitala nyhetsbrev eller vill vara med i kundklubben. c) Att du gör en förfrågan för evenemang som t.ex. konferens eller bröllop. d) Att du lämnar dina uppgifter till en representant från Villa Långbers på exempelvis en mässa eller ett evenemang e) Att vi köpt in din adress från en extern källa, avser endast företag. Hur vi använder insamlad information a) För att vid behov kunna kontakta dig med information om din bokade vistelse/evenemang hos oss. b) För att utföra eventuell marknadsundersökning efter din vistelse/event. c) För att nå ut till gäster, som lämnat samtycke, med generell och riktad marknadsföring.

Läs mer

Keramiker

Utflyktsmål i Dalarna

När du njutit av utsikten, de goda samtalen och den utsökta maten hos oss på Villa Långbers är du reda för en liten utflykt. Ta en promenad i byn Tällberg och kika in hos hantverkare och stanna för en fika. Eller ta en tur till några av alla närliggande utflyktsmål.  Promenera i byn Tällberg Det finns massor att göra i Tällberg med omnejd. Att promenera omkring på byvägarna i Tällberg är rofyllt och bland det vackraste man kan se. Upplev sjön Siljan som breder ut sig i horisonten, röda gårdar som kantar vägarna, ängar fyllda av blommor. Här och var ligger små hantverksbutiker värda ett besök. Mitt i byn hittar du exempelvis Dalmål Kafé & Hantverk som serverar fika, våfflor och enklare rätter samt har butik med hantverk. Rakt över vägen på Hotell Klockargården hittar du hantverkare året runt och anrika Kafé Bagarstugan sommartid. Klockargården är dessutom en av Dalarnas största nöjesarrangörer med ett brett utbud av shower och artister. Ett stenkast därifrån ligger Gyllene Hornet som erbjuder pool och SPA. Boka guidad tur Vi ordnar guidade turer i Tällberg med en kunnig lokal guide. Turen tar ca 1,5 timme och sker till fots. Minsta antal är fem personer och bokas minst en vecka innan ankomst. Ring vår reception 0247-502 90 för bokning. Tips på utflyktsmål i Dalarna Natursköna Granberget utanför Leksand - längdspår vintertid och vandringsleder sommartid. Populära Nittsjö Keramik utanför Rättvik som har butik med andrahandssortering och stundtals öppet i fabriken.  Kika in i Mikaela Willers butik och keramikverkstad i Vikarbyn (sommartid även crêperie på gården). Vackra gården Hildasholm med museum och trädgårdar i Leksand passar alla.  Kliv in i familjen Larssons liv på Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun. För den kulturintresserade är Zornmuseet och Zorngården i Mora ett måste. Upplev tusen år av historia på Falu Gruva med guidade turer ner i gruvan och interaktivt museum. Vandra, basta och ta del av fler upplevelser under jord tillsammans med Äventyrsgruvan.  Åk till Verket i Avesta och ta del av en unik konstutställning skapad av Avesta Art. Kliv in i Carl von Linné och Sara Lisa Moraeas bröllopsstuga utanför Falun. Paddla kajak eller packraft i strömmande forsen hos Kajaktiv i Dala-Floda.  Fler tips på utflyktsmål i Dalarna finner du på www.visitdalarna.se Sommar på Hildasholm i Leksand. 

Läs mer

sommaräng i Tällberg

Vandra i Siljansbygden

Upplev Dalarna till fots, vandra i Siljansbygden och upplev röda gårdar, odlingslandskap och kulturhistoria. Väl tillbaka på Hotell Villa Långbers väntar skön avkoppling och god middag.  Genom det vackra landskapet kring sjön Siljan slingrar sig miltals av välskyltade vandringsleder som lämpar sig både för dig som är erfaren vandrar som vill ta en dagstur och för dig som önskar en kortare tur. Vi har samlat några tips på leder som finns i närheten av Tällberg och källor till mer information.   Naturkartan - en guide i din mobil Vad vill du hitta på? Åka och bada, vandra, besöka en levande fäbod eller ett naturreservat? I år är det superenkelt och du hittar massor av guider, tips och kartor i appen Naturkartan. Du hittar den där appar finns. Den finns även som vanlig webb. Klicka här för att bli inspirerad! Tips på vandringsleder i Leksand Vi rekommenderar följande trevliga utflyktsmål i Tällberg eller Leksands kommun som du givetvis enkelt hittar via Naturkartan.Vandring 9,8 km Röda leden, Tällberg Runt Tällberg i reservat och genom slåtteräng. Härlig variation med by, skog, äng och utsikt. Lättillgänglig led. Längs vägen kommer man genom en av Dalarnas förnämsta slåtterängar så kika in mellan gärdsgårdsstörarna - här finns flera "rara" växter. Strandpromenaden är härlig och utsikten från slogboden vid Digerbergets topp är klassisk. Barnäventyr, vandring 4 km Kort slinga i Troléns fotspår, Hackmora En kortare variant av fäbodstigen i Troléns fotspår. Här händer spännande saker för barnen längs vägen. Små stentroll ligger och väntar på att få följa med någon runt slingan. Längs vägen kan man var sakletare, hälsa på i Elsas fäbod eller hjälpa naturens väv att växa! Men man kommer även förbi Peos kolarkoja, rastplatsen vid sjön och kan göra en avstickare till torvladan. Gå motsols för största upplevelse. Utsikt, rastplats, vindskydd Slogbod Digerberget, Tällberg. Vacker vy ut över Siljan och Vaverön. Här finns möjlighet att grilla.  Vi rekommenderar er även att besöka www.visitdalarna.se för fler tips på vandringsleder och utflyktsmål.  Utsikt från Digerbergets Slogbod 

Läs mer