Home

First Hotel Villa Långbers

OM HOTELLET

Villa Långbers ligger på en av de vackraste platserna i Sverige, på toppen av Tällberg med milsvid utsikt över Siljan. Lika vackert i sommargrönska som i gnistrande vit snö. Restaurang med plats för 90 gäster. Sommartid även servering på verandan. Stora sällskapsrum med sköna soffor och fåtöljer. 52 fina fräscha gästrum med sköna sängar. Utöver detta har vi flera stora konferensrum med alla faciliteter. Vi är ett Svanenmärkt hotell och medlemmar i Svenska Möten.

Varmt välkommen!
Staffan Malmqvist
VD

Hotellfakta

 • 52 rum varav 3 minisviter
 • Incheckning 15.00
 • Utcheckning 11.00
 • Matsal med plats för 90-100 gäster
 • 2 stora sällskapsrum
 • 3 stora konferensrum för 30-90 personer och ett mindre i gårdens 1700-tals stuga
 • 4 grupparbetsrum
 • Gratis höghastighets Wifi
 • Veranda med 10 mils utsikt vid klart väder
 • Gratis parkering med eluttag (i mån av plats)
 • 6 snabbladdare för elbil, mot avgift
 • 2 bastu
 • Kontantfritt - vi tar endast emot kortbetalning

Gym Villa Långbers

villa långbers historia

Långbers historia

Långbersgården, nuvarande Villa Långbers, uppfördes i början av 1900-talets som privatbostad för doktorn Erik Ekgren Ekebo. Systrarna Elsa och Wilma Långbers kom efter en tid i Amerika tillbaka till hembygden. I den gamla doktorsbostaden, högst uppe i Tällberg på Vår Herres Gattu, fann de “den vackraste platsen på jorden” och startade här ett hälsohem och pensionat 1936. En mera naturskön plats hade de knappast kunnat välja. Långbersgården blev känd som ett fashionabelt ställe med många berömda konstnärer, författare och kungligheter som gäster, som Erik Axel Karlfeldt, Wilhelm Moberg och Hugo Alfvén. Till den tidens yngsta gäster hör Lillprinsen, vår Kung Carl XVI Gustaf, som 1950 var här med sin mor och syster. Dessutom skrev Astrid Lindgren sin omtalade politiska saga “Pomperipossa” här på Långbers. Anläggningen är till delar exempel på ett välbevarat äldre sommarnöje i dalaromantisk stil och kan berätta om turismen i Tällberg under 1900-talet. Systrarna förvärvade även mark i sin hemby Insjön strax söder om Leksand i Dalarna och där grundades väv- och konsthantverksskolan Sätergläntan. Sätergläntan är i våra dagar en världsberömd institution och centrum för svenskt konsthantverk. Systrarna Elsa och Wilma LångbersFakta om Tällberg Tällberg eller ”Thaellebaerghe”, som det gamla namnet från 1450 skrevs, betyder: ”Det tallbevuxna berget”, är en vacker by på sluttningen ner mot Siljan med underbara solnedgångar över vattnet hela året runt. Under början av förra seklet var Tällberg en vanlig bondby med ett trettiotal gårdar med betande djur och många bofasta. I och med att järnvägen kom 1914 började fler och fler att upptäcka denna vackra by och turistnäringen blev snabbt den främsta inkomstkällan. Tällberg förvandlades från ”bondby” till ”turistby”. Stora privata boningshus och sommarnöjen byggdes om till hotell och pensionat, till och med skolan i byn gjordes om för att ta emot turister. 

Läs mer

Frukost Villa Långbers

Bra att veta

Frukost Serveras i vår matsal i den gamla huvudbyggnaden. Frukosten serveras normalt mellan 07.00-09.00 med undantag för helger och sommartid då tiderna är 08.00-10.00. Skulle ni vilja äta frukost på annan tid, fråga vår receptionspersonal. Frukostpåsar där du kan ta med dig en smörgås för en utflykt eller som färdkost finns kostnadsfritt. Incheckning/utcheckning Välkommen att checka in från kl.15.00. Utcheckning senast 11.00. Vid behov av senare utcheckning fråga vår receptionspersonal om möjligheten. Transferservice Tågstationen i Tällberg ligger ca 1 km från hotellet. Hotellet hjälper dig gärna med upphämtning om du beställer det 24 timmar innan. Upphämtning och avlämning är gratis! Vi har begränsad möjlighet att hämta eller lämna efter kl. 17.00. Tillgänglighetsanpassade rum Två av våra rum är anpassade för rullstolsburna och dessa finns i en av våra externa byggnader. Ramper finns för ökad tillgänglighet. Badrummen är utrustade med dusch och tillgänglighetsanpassad toalett. Parkering Parkering finns kostnadsfritt utanför hotellet. 10 st platser har elvärmaruttag där regeln först till kvarn gäller. Dessa platser går inte att boka. Vi erbjuder även 6 platser med snabbladdare för elbilar mot en avgift.  Shopping I Tällberg hittar du främst mysiga hantverksbutiker. I Rättvik och Leksand som ligger 10 min bort med bil finner du butiker, restauranger, apotek etc. I Tällberg hittar du en välsorterat Tempobutik. Policy kring GDPR Villa Långbers registrerar personuppgifter i samband med: a) Att du preliminärt eller definitivt bokar en vistelse hos oss oavsett bokningskanal. b) Att du anmäler att du vill ha våra digitala nyhetsbrev eller vill vara med i kundklubben. c) Att du gör en förfrågan för evenemang som t.ex. konferens eller bröllop. d) Att du lämnar dina uppgifter till en representant från Villa Långbers på exempelvis en mässa eller ett evenemang e) Att vi köpt in din adress från en extern källa, avser endast företag. Hur vi använder insamlad information a) För att vid behov kunna kontakta dig med information om din bokade vistelse/evenemang hos oss. b) För att utföra eventuell marknadsundersökning efter din vistelse/event. c) För att nå ut till gäster, som lämnat samtycke, med generell och riktad marknadsföring.

Läs mer

Utflyktstips Zorngården

Aktiviteter i Dalarna

Det finns massor att göra i Tällberg med omnejd. Att promenera omkring på byvägarna i Tällberg är rofyllt och bland det vackraste man kan se. Med Siljan, röda hus, gröna gräsmattor och ängar fyllda av blommor. Här och var ligger små hantverksbutiker, värda ett besök. Sommartid rekommenderar vi er att åka eller promenera till Tällbergs strand för ett uppfriskande dopp i Siljan. Vi ordnar guidade turer i Tällberg med en kunnig lokal guide. Turen tar ca 1.5 timme och är till fots. Minsta antal är fem personer. Beställas minst 1 vecka innan ankomst. Ring 0247-502 90 för bokning. Mitt i Tällbergs by hittar du Dalmål Kafé & Hantverk som serverar fika, våfflor och enklare rätter samt butik med hantverk. Rakt över vägen på Hotell Klockargården hittar du Bagarstugans Gårdscafé och hantverkare. Klockargården är en av Dalarnas största nöjesarrangörer med ett brett utbud av shower och artister. Ett stenkast därifrån ligger Gyllene Hornet som erbjuder pool och SPA. På Villa Långbers finns vår stora veranda, takterrass, bouleplan, gym och bastu. Tips på utflyktsmål i Dalarna Granberget utanför Leksand - slalombacke och längdspår vintertid och vandringsleder sommartid Nittsjö Keramik utanför Rättvik Mikaela Willers butik och keramikverkstad i Vikarbyn (sommartid även crêperie på gården). Hildasholm museum och trädgårdar i Leksand Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun Zornmuseet och Zorngården i Mora Falu Gruva med guidade turer ner i gruvan och interaktivt museum Sagolandet Tomteland utanför Mora Leksand Sommarland Orsa Rovdjurspark Fler tips på utflyktsmål i Dalarna finner du på www.visitdalarna.se

Läs mer

ut och njut i tällberg

Vandra i Siljansbygden

Genom det vackra landskapet kring sjön Siljan slingrar sig miltals av välskyltade vandringsleder som lämpar sig både för dig som är erfaren vandrar som vill ta en dagstur och för dig som önskar en kortare tur. Vi har samlat några tips på leder som finns i närheten av Tällberg och källor till mer information.   Naturkartan - en guide i din mobil Vad vill du hitta på? Åka och bada, vandra, besöka en levande fäbod eller ett naturreservat? I år är det superenkelt och du hittar massor av guider, tips och kartor i appen Naturkartan. Du hittar den där appar finns. Den finns även som vanlig webb. Klicka här för att bli inspirerad! Tips på vandringsleder i Leksand Vi rekommenderar följande trevliga utflyktsmål i Tällberg eller Leksands kommun som du givetvis enkelt hittar via Naturkartan.Vandring 9,8 km Röda leden, Tällberg Runt Tällberg i reservat och genom slåtteräng. Härlig variation med by, skog, äng och utsikt. Lättillgänglig led. Längs vägen kommer man genom en av Dalarnas förnämsta slåtterängar så kika in mellan gärdsgårdsstörarna - här finns flera "rara" växter. Strandpromenaden är härlig och utsikten från slogboden vid Digerbergets topp är klassisk. Barnäventyr, vandring 4 km Kort slinga i Troléns fotspår, Hackmora En kortare variant av fäbodstigen i Troléns fotspår. Här händer spännande saker för barnen längs vägen. Små stentroll ligger och väntar på att få följa med någon runt slingan. Längs vägen kan man var sakletare, hälsa på i Elsas fäbod eller hjälpa naturens väv att växa! Men man kommer även förbi Peos kolarkoja, rastplatsen vid sjön och kan göra en avstickare till torvladan. Gå motsols för största upplevelse. Utsikt, rastplats, vindskydd Slogbod Digerberget, Tällberg. Vacker vy ut över Siljan och Vaverön. Här finns möjlighet att grilla.  Vi rekommenderar er även att besöka Visit Dalarnas webb för oändligt med utflyktsmål och tips. Du finner även mer information på hotellet. Utsikt från Digerbergets Slogbod 

Läs mer