Systrarna Elsa och Wilma Långbers kom efter en tid i Amerika tillbaka till hembygden. I den gamla doktorsbostaden, högst uppe i Tällberg på Vår Herres Gattu, fann de “den vackraste platsen på jorden” och startade där ett hälsohem och pensionat 1936. En mera naturskön plats hade de knappast kunnat välja.

Långbersgården blev känd som ett fashionabelt ställe med många berömda konstnärer, författare och kungligheter som gäster. Erik Axel Karlfeldt, Wilhelm Moberg och Hugo Alfvén. Till den tidens yngsta gäster hör Lillprinsen, vår kung, som 1950 var här med sin mor och syster. Dessutom skrev Astrid Lindgren sin omtalade politiska saga “Pomperipossa” här på Långbers.

systrarna långbers

Om Tällberg
Tällberg eller ”Thaellebaerghe”, som det gamla namnet från 1450 skrevs, betyder: ”Det tallbevuxna berget”, är en vacker by på sluttningen ner mot Siljan med underbara solnedgångar över vattnet hela året runt. Till början av förra seklet var Tällberg en vanlig bondby med ett trettiotal gårdar med betande djur och många bofasta.

I och med att järnvägen kom 1914 började fler och fler att upptäcka denna vackra by och turistnäringen blev snabbt den främsta inkomstkällan. Tällberg förvandlades från ”bondby” till ”turistby”. Stora privata boningshus byggdes om till hotell och pensionat, ja till och med skolan i byn gjordes om för att ta emot turister.